Thursday, 1 March 2012

Hidupku: Dari Sebuah Mimpi

Beberapa hari yang lalu, aku bermimpi. Berlatarbelakangkan Pekan Kota Belud. Di bahagian IT-Base (tempat aku belajar tuisyen dan kursus komputer dulu) tapi masa mimpi tu ia tempat menjual kain, baju, seluar jeans, bersama aku dan beberapa rakanku di Politeknik Kota Kinabalu, yang aku kenal rupa ja. ada 5 watak dalam mimpiku itu. 

Dalam mimpi tu, aku ne mau betul beli seluar jeans sebab keadaan aku masa tu. tapi aku takda duit. So, aku minta dengan orang pertama (lelaki), dia bagi aku 50 sen ja. Yg kedua (perempuan), dia bagi aku 1 ringgit. Yang ketiga (lelaki), bagi aku RM5. SO, aku ada RM6.50. 

Bila aku masuk kedai tu dan tanya harga seluar jeans, kata jurujual tu RM10 ja! Duit dalam tangan aku tak cukup! Aku pun takda cara lain, keluar ja. aku bagi balik semua duit dorang dan Aku pun sedar dari mimpi.

Entahlah, sejak aku mimpi tu, rasa macam tak tenang ja. Pastu aku rasa apa yang berlaku dengan aku sekarang ne, dah dapat agak tanda-tanda dari mimpi tu. Cumanya, aku tak mau rasa kecewa dengan apa yang berlaku dan memberikan aku harapan yang tinggi. Sukar untuk aku tidak meletakkan harapan yang tinggi bagi setiap perkara yang berlaku. Kekecewaan yang pertama aku rasai sudah cukup buat untuk aku jiwa kacau. Dan sekarang ne, aku cukup berhati-hati. InsyAllah.

Dari mimpi tu, perasaan kekecewaan yang timbul buat aku terkenang segala tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. (Termuhasabahkan Diri) Di Keadaan Realitinya sekarang ne, sebenarnya tugas yang patut aku galas dengan sepenuh jiwa dan ragaku:


  • Peranan sebagai timbalan biro pengurusan disiplin di Kelab RP.
  • Aku diberi peluang menjadi pengacara majlis untuk satu program. sebab aku dapat part itu pun, aku bagitu yang untuk semester ini aku mau kumpul banyak2 sijil. Okay itu dah berlalu kelmarin.
  • Peluang untuk buat persembahan Taekwondo di  Majlis Kempen Galakan Membaca.
  • Turun latihan untuk pemilihan peserta ke Majlis Sukan Politeknik (MSP) untuk taekwondo.
  • Ura-ura untuk bersedia bagi panggilan untuk pemenang Johan dan Naib Johan bagi latihan pusat demi mewakili Negeri Sabah ke Sukma, InsyAllah.
    • Yang ini, memang salah satu impian aku untuk menjadi wakil bagi negeri kelahiranku. Apa pun tawakal ja lah, Manusia hanya merancang, Allah s.w.t yang menentukan.
  • Struggle untuk result aku ne yang memang telah disetkan goalnya hm...Speechless...
Kadang-kadang bila aku fikir semua tu sekaligus, boleh buat aku 'hang' seketika. Sekarang ne pun masih kelam kabut nak buat semuanya serentak dalam hidup ne. Sering saja aku nasihatkan diri ini lebih daripada aku nasihatkan orang lain. namun acapkali jua aku terlupa dan terluka akibat keterlekaan. Sentiasa mencari sesuatu yang boleh memotivasikan diri ini. 

Takpa, sabar ja. Usaha tangga Kejayaan Kan? Takda tangga, kita guna lift.hahaha
No comments:

Post a Comment