Tuesday, 20 December 2011

Tawaran Mendiami Kamsis PKK sesi Disember 2011

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera. . .

Tawaran Mendiami Kamsis PKK sesi Disember 2011


Alhamdulillah, dengan izinNya, aku ditawarkan untuk mendiami Kamsis di Politeknik Kota Kinabalu bagi sesi Disember 2011 untuk semester ke-enam aku di sini.

Tak sia-sia aku hantar borang pemohonan kamsis pada 8 November 2011 yang hampir setebal tugasan pengajian hanya kurang muka depan untuk jabatan mekanikal (Kuning) saja. hahaha. Apa tidaknya, aku selitkan:

  • 1 borang permohonan kamsis ( wajib ).
  • 1 salinan kad pengenalan ibu bapa dan adik-beradik .
  • 1 senarai yang menyenaraikan  setiap sijil beserta salinannya yang aku dapat hasil daripada mengikuti aktiviti di PKK dari semester 1 hingga lah semester 5.
  • 1 surat penjelasan untuk pemohonan kamsis (memandangkan aku dengar kawan aku kata, sem depan sebarang rayuan tidak akan dilayan, jadi aku bersiap sedia lah, tawakal ja ne).
Itu lah serba sedikit perjuangan aku mendapatkan penempatan di kamsis ne setelah:-
  • Semester 2.
    • Tidak ditawarkan kamsis tetapi,dapat juga penempatan di kamsis akhirnya hanya disebabkan penglibatan aku aktif yang mewakili PKK ke MSP di Polisas Pahang, dalam acara Taekwon-Do. Alhamdulillah, pencapaian ketika itu amat baik.
  • Semester 5.
    • sama juga tak dapat kamsis, aku sempat menjadi 'Ninja' di beberapa bilik. setelah hampir sebulan lebih baru aku dapat tawaran kamsis. itu pun tawaran kamsis yang keberapa kali sudah.
Akhirnya, sekarang ini walaupun terpaksa menunggu agak lama sedikit, hari ini aku periksa online di http://exam.polikk.edu.my/index.php. Alhamdulillah. Aku Berjaya.


Kursus Menjahit Buah Epal


Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera.

Hari ini nak kongsi cerita pengalaman semasa kursus menjahit buah-buahan bersama-sama ibu, adik puen dan wena. Buah Epal merupakan buah yang pertama saya pilih untuk belajar jahit.


Gambar 1: Ini merupakan bahan-bahan untuk menjahit replica buah epal.

Gambar 2 : Kain cotton merah yang dibentuk dengan menggunakan ukuran acuan buah epal(telah disediakan).


Gambar 3 : kain cotton hijau yang dibentuk dengan menggunakan ukuran acuan daun buah epal (telah disediakan).


Gambar 4 : Jahitan dengan menggunakan tapak kecil.


Gambar 5 : Rupa badan Buah Epal dan daunnya setelah di terbalikkan.


Gambar 6 : Kekabu merupakan elemen penting untuk mengisi ruang di dalam badan buah epal tu.


Gambar 7 : Buah epal yang siap beserta kekabu telah dijahit dengan jahitan tersembunyi.

Dah siap kah?

Belum siap lagi. . . hehe
Ini dia acara penting dalam membentuk buah yang nampak ala-ala buah pear ini bertukar rupa menjadi buah epal yang comel..comel ke? hehe


Gambar 8: Kali pertama juga saya tengok jarum sebegini rupa.hehe

Dengan menggunakan jarum dan benang DMC tu, buah epal yang seakan-akan buah pear itu dimampatkan dengan proses jahitan yang agak memerlukan sedikit kerahan tenaga lah. Saya pun tak mahir lagi dalam proses mampat-memampat ini.

Dan hasilnya,


Alhamdulillah, Siap juga akhirnya.

Sunday, 18 December 2011

Kursus Menjahit Patung 'Angry Bird' Secara Percuma.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. . .

Sempena mengisi masa cuti semester 5 ini, ibuku ajak aku dan adikku mengikuti kursus menjahit Patung 'Angry Bird' secara percuma di Daerah Tuaran anjuran dari Epal Smart Partner (ESP). ESP ini merupakan peluang peniangaan untuk individu yang berminat menjalankan perniagaan di rumah berteraskan misi 'berjaya dalam perniagaan tanpa mengabaikan keluarga. Di samping itu, tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk menyebarkan ilmu kemahiran menjahit bagi individu-individu yang berminat. Selain itu, ia menyebarkan ilmu seni jahitan kreatif yang semakin hari mendapat permintaan yang tinggi.

Hari ini aku berserta ibu dan 2 orang adikku perempuan, bergerak menuju ke Daerah Tuaran yang mengambil masa lebih kurang 40 minit dari Daerah Kota Belud. Sampai saja kami di tempat ESP Tuaran, dah ada Puan Niliah bersama seorang kawannya. Sebelum bermula sesi kursus, kami mendengar promosi anjuran Epal. Selesai tu, ibu ambil Projek menjahit Peralatan Solat ( RM 199 ), aku ambil projek menjahit replika buah-buahan dan sayur-sayuran ( RM 99 )manakala adikku ( Puen ), ambil projek menjahit 'Beginner Starter' ( RM 89 ), InsyAllah.

Gambarajah 1: Logo Epal.




Setelah itu, kami diberikan helaian-helaian yang siap dipotong:-

  • 5 helaian kain ( untuk badan )
    • 4 helai warna biru
    • 1 helai warna putih
  • 2 helai kain hitam berbentuk bulat. ( mata )
  • 2 helai kain berbentuk V yang tebal ( untuk bulu atas kepala *klu ak, panggil makhota ja.hehe )
  • 2 helai kain kuning berbentuk tiga segi ( paruh )
  • 1 helai kain hitam berbentuk V luas ( kening )
  • 1 helai kain berbentuk bulat ( untuk membentuk kawasan mata saja )
*warna biru itu pilihan sendiri. Boleh guna warna apa pun.

So, bermula lah proses menjahit patung 'angry bird' ini. 

Gambarajah 2: Proses menjahit mata dan dada.
  1. Ambil 1 helai kain biru dan 1 kain putih.
  2. Lukis garisan untuk mata dan sempadan dada.
  3. Jahit atas garisan yang telah dibuat.
  4. Potong bahagian yang tidak diperlukan, tinggalkan bahagian mata dan dada ( kain putih ).
  5. Gabungkan dengan satu helai kain biru lalu jahit ( pada bahagian sebelah saja).
  6. Jahit dengan jarak satu tapak.
  7. kemudian, ambil 2 helai kain biru. Tindihkan antara satu sama lain dan jahit dengan jarak satu tapak (pada bahagian sebelah saja).
  8. Sebelum mencantumkan kedua-dua bahagian tersebut, selitkan makhota dengan arah 'V'nya mengadap ke dalam.
  9. Jahit keseluruhan pencantuman kedua-dua bahagian kain tersebut dengan meninggalkan sedikit ruang umtuk memasukkan 'kekabu'.
Gambarajah 3: kedua-dua bahagian kain yang telah siap dijahit cantumkan.
  1. Terbalikkan hasil jahitan tersebut.
  2. Sebelum memasukkan kekabu, ambil 2 helai kain kuning ( untuk paruh ) dan jahit dengan jarak satu tapak.
  3. Terbalikkan jahitan dan pastikan paruh tersebut muncung sepenuhnya.
  4. Masukkan kekabu di dalam paruh tersebut.
  5. Jahit paruh pada muka 'angry bird' dengan jenis jahitan tersembunyi.
  6. Sesudah itu, masukkan kekabu di dalam ruang patung 'angry bird'.
  7. Setelah cukup mampat (aku ambik 2 1/2 plastik kekabu untuk memastikan ianya mampat), jahitnya dengan jenis jahitan tersembunyi. 
  8. Siap.
Gambarajah 4 : Inilah 'Angry Bird' aku pilihan kain yang berwarna biru.



 Alhamdulillah, hasil daripada tunjuk ajar cikgu Niliah serta izinNya, dapat jua kami menyiapkan patung 'Angry Bird' ne.

Gambarajah 5: Tiga versi 'Angry Bird' yang comel~...(^_^)Y
Perkara Baru Aku Tahu:
  • Cara menjahit jahitan tersembunyi.
  • Cara mencantumkan kedua-dua helaian yang sudah berjahit.
  • Teknik menjahit mata dan dada patung.
  • Ada jenis jarum peniti yang boleh dijahit bersama tanpa mematahkan jarum mesin jahit.





Saturday, 17 December 2011








-Ingatkan dapat tengok keputusan tawaran kemasukan ke Kolej Kediaman-

Jam 12 ptg. . .
Bila 'Log in' mahu periksa keputusan. . .







Bila on Facebook. Kawanku, Yus kata keputusannya minggu depan ini. Oh, Okay. Nda apa, minggu depan ar. ak tunggu ne. . . hehe

Monday, 12 December 2011

Keputusan Rasmi Penilaian Sesi Jun 2011

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera. . .


Hari ini merupakan hari yang ditunggu oleh seluruh warga pelajar Politeknik Kota Kinabalu termasuk aku sekali. Rasa dup. dap. dup. dap. ja sepanjang menunggu detik 12:00 tengah hari. Dari jam 10 am lagi aku dah duk mengadap pc. Memang berdugaan sungguh. First on Google Chrome, tak dapat connect Internet. tetiba la 'Limited Connection', mm aku dah agak dah ini akan berlaku. SIap setting beberapa minit baru dapat connect to the Internet. 

Sementara menunggu detik-detik itu, aku log in, nak check result semester lalu. 40 minit lagi nak ke jam 12:00 pm, dengan tak semena2nya, ak tak dapat masuk web polikk. adoi teruk. Tak tahan gak ak duk menunggu. ak offline. lebih kurang jam 4 petang bru ak dapat online balik. 


Check result kat http://exam.polikk.edu.my . Dah dapat log in tuh, perkara pertama ak tengok tawaran kamsis, hm, blum lagi ada khabarnya 16 Disember 2011 ne baru boleh check. then, check result, alhamdulillah, bersyukur kepada Ilahi. Kerana sebelum ne, ak ada mimpi buruk pasal result ne. hehe. Tup tap! tengok, semua oklah. Walaupun mungkin tak sehebat kawan2 yang lain, sekurang-kurangnya itu adalah usaha aku selama ini. Tahniah Amal. (Ucap tahniah pada diri sendiri yang dah berusaha) (^__^)v

Sunday, 11 December 2011

21 Random Martial Arts

21 Random Martial Arts atau yang diperkenalkan kepada saya semasa latihan Taekwondo dulu. Berikut merupakan gabungan seni pertahanan diri:

  1. Gayong Fatani
  2. Cimandi
  3. Kalari Payattu
  4. Gayong Malaysia
  5. Ci Putih
  6. Si Lambam
  7. Ving Chun
  8. Karate Hayasiha
  9. Karate Shito Ryu
  10. Yoshinkan Aikido
  11. Lincah Malaysia
  12. Cekak Hanafi
  13. Helang Puteh
  14. Rancak
  15. Ninja
  16. Taekwondo
  17. Sendeng Malaysia
  18. Wushu
  19. Taichi Huang
  20. Harimau Seri Rama
  21. Rajawali Tunggal

Friday, 9 December 2011

Hey, Boy!


Assalamualaikum. . .(^_^)v

I Was so happy with u, even I'm Sad while i saw u then, I quickly smile as usual. I was not able to do anything for u, the only best thing I can do is never ever try to make u sad or hurt u feelings somewhere and wish u were more happy be with me. Even though, u don't know that I'm doing this only for u. From the other side of view, it is only an usual effort of a friend to make the other friends laugh and happy to hang out with.


Special to the shy and unique boy. I'll have my eyes on u when i see u.hehehe


Note: wish u know that u're really mean to me. Don't give up easily, I will not always be there for u but I'm looking forward so that we can be more caring to each other in the future. Trust on me so I can put my trust on u.

Friday, 18 November 2011

Tekanan Yang Disebabkan Perkara Remeh Temeh


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera ya. . .


Stress atau lebih dikenali sebagai tekanan. Biasalah its normal bila kita menghadapi tekanan dalam liku-liku kehidupan. Namun, tekanan ini boleh dikurangkan seandainya kita tidak menganggap mudah pada beberapa perkara yang remeh temeh yang sebenarnya memberikan impak sedikit demi sedikit dalam kehidupan seharian kita. Selagi ada yang boleh di elakkan maka berusahala untuk mengelakkan perkara-perkara berikut.



1. Tidur dengan kipas mengarah ke muka & leher.

Cara tidur sebegini akan membuatkan individu tersebut berisiko untuk mengalami sakit kepala. ini kerana leher terdiri daripada otot, pembuluh darah dan saraf serta memiliki beberapa titik yang mudah rasa sakit. makanya, jika dirangsang terus menerus oleh angin dari kipas akan menyebabkan kepala terasa pening.



2. Tidur dengan Television Menyala.
Biasalah tengok tv sehingga terlelap di sofa. Ada yang siap dengan bantal lagi baring straight mengadap tv. Kebiasaan ini akan menyebabkan individu tersebut mengalami pening-pening, mudah cemas, tertekan malah mengidap kanser. Namun begitu, kebenarannya belum dapat disahihkan lagi. Maklumat yang diperolehi menunjukkan elektronik yang berada di sekitar individu tersebut akan mengeluarkan gelombang elektro magnetik yang boleh mengganggu tubuh dan peti sejuk, pengering rambut dan television adalah antara yang mengeluarkan gelombang tersebut.



3. Bangun, Sarapan Pagi~!
Fakta! otak memerlukan bahan bakar untuk bekerja iaitu glukosa dari makanan. No doubt lah, bila otak kita tidak mampu berfikir dan tumpukan perhatian pada sesuatu perkara tu sekiranya kita belum mengambil sarapan pagi.



4. Gosip! Gosip! Gosip!
Kita tak perlulah bercerita tentang orang kerana itu secara lansung akan membuat kita bertambah tertekan kerana masalah sensiri pun tak selesai kemudian ditambah pula dengan hal orang lain.



5. Tidak Ikhlas.
Ikhlaskan diri ketika berkhidmat mahupun memberi bantuan tanpa mengharapkan sebarang balasan atau ganjaran. Hal ini kerana, kita pasti akan kecewa sekiranya tidak mendapat apa yang diharapkan. betul tak? hehehe



Good Luck ! Ahakz.

Wednesday, 16 November 2011

Final Exam : Teknologi Bahan 2

15 November 2011
- Hari ini tiada exam, so lepak dan study sepanjang masa di library. . .

- Then, balik pi kolej kediaman Blok E aras 5 . . .

- ingat nak study sampai jam 2 or 3. . .

- teringat pla cerita Sir Ali. . .

- Tido awal pastu bangun awal untuk study pada keesokan harinya. . .

- berbekalkan pengajaran dri cerita sir. . .

- aku pun memaksa diri untuk tido pada jam 9 lebih (night) dan merancang untuk bangun pada jam 3.30 am.

- sebelum tido, ak berselawat ke atas nabi Muhammad S.A.W. dan tepuk bantal 3 kali (petua supaya senang bangun: aku liat sikit nak bangun. . .  XD )

16 November 2011
- aku terbangun jam 2.20 am. . .

- Dapat msj dri my classmate dri jam 1 lebih. Tanya pasal Kekisi. . .(ak confirm classmate ak ne mmg tak tido la ne)hahaha

- ak bangun, bawa suma buka2 dan nota duk d ruang legar aras 5 tu. . .

- masa tu ada gak budak2 wing 2 blum tido lg *study*. . .

- terserempak dengan zaza dan Risha tyme study tu. *ble2 ak nda persaan* hehehe. . .

- baca nota pastu hafal dan ajar balik ala-ala cikgu dengan pelajarnya * cara ak nak hafal nota*. . .

- sedar tak sedar, ruang legar dah kosong, tinggal ak ja situ. . .

- tetiba ak ter'flashback' adegan2 filem Al-Hijab yang bru ja ak tengok petang kelmarin di library. . .

- ak membaca dan menghafal sambil toleh2 gak belakang ak ne *risau kot2*. . . hahaha

- pastu azan subuh berkumandang. aku pun lega skit. . .

-Ak bersiap awal ke library coz jam 8.30 exam tu start kat dewan serbaguna. . .

- leka sekejap tengok 'so you think you can dance' kat tv, tak sedar c Ahdeen Tambey call ak. . .

- Tengok jam dinding, mmg nahas, ak hampir terlewat tuh. . .

- tanpa pedulikan keadaan sekeliling, ak berlari pantas menuju ke dewan serbaguna. . .

- lucky, ak still dapat masuk. . .Alhamdulillah. . .


glitter-graphics.com

SOALAN EXAM : TEKNOLOGI BAHAN 2. . . .

- ak target jawab soalan 1 , 3, 4, dan 5.

- tengah2 menjawab soalan tu, tetiba jumpa soalan ne. . .

" What is composite material"
-sejak bila pla ada composite material  neh?? apa neh???huhu x tau. .

- ak pajak gadai ja suma jawapnnya. timbak saja la labu.hahaha .



- apa pun, soalan len ak rasa puas hati jawab la. berbanding paper engineering mathematics 4 aku yg urgh! entah apa2!



-Tunggu result ja la-

Monday, 14 November 2011

My Final Exam On Session Jun 2011

Musim peperiksaan dah bermula bagi pelajar Politeknik Kota Kinabalu iaitu pada hari ini.

my first paper was Engineering Mathematics 4.

i'm lose to the time.

hmn, selalu begitu, tak perna cukup masa kalau jawab engineering mathematics. .



-Jadual Peperiksaan DTP 5-


apa pon, yang lepas biarkan berlalu dan jadikan pedoman. . .

3 paper teori lagi yang harus ku tempuhi.

xpa, Usaha Tangga Kejayaan kan.

Chaiyox2 AmaL!






Saturday, 15 October 2011

Happy Birthday to Me ^_^

14 Oktober 2011 bersamaan dengan hari jumaat. . .
Hari Ulangtahun kelahiranku. . .

Ingin ku ucapkan kepada semua yang mempunyai tarikh kelahiran yang sama
Selamat Menyambut Hari Ulangtahun kelahiran yang ke-. . .. 
hehehe

Hari ini, aku bercadang mau balik awal pi kamsis. . .
Sebab aku tau kalau aku stay lagi lama. . .
akan ada lah rancangan2 untuk mengenakan aku. . .
seperti yang berlaku kepada zaza. . . 
Ngeri..hahaha

Habis dari kelas pneumatik dan hidraulik, 
aku balik pi library.. 
nak jumpa en. Iz pasal kertas kerja annual dinner...
petang tu dah setel. . .
dalam kiraanku, malamnya dah tak perlu ak ke library. . .
tapi sempat gak aku terkena dengan dorang azwanshah dan kak ros..
mak aih. . . 

Special from Kak Ros and Azwansyah. . .

Balik pi Kamsis. . .
Bagi meraikan hari kelahiranku ini.  . .
konon nak treat special lah diri aku yg kurang terurus ne. . .
Buka Laptop trus pasang drama korea. . .
Drama Sad Sonata lagi tu. . .
hehehe. . .

Tak lama jam 7.53pm. . .
Kak Desiree sms aku. . .
katanya en. Iz nak jumpa pasal kertas kerja. . .
Sah memang firasat aku akan kena juga ne. . .
setelah lama berdolak dalik. . .
aku pun chow pi library. . .
masuk bilik kerja. . .
suma ak tengok cool je..hm..memang sah. . .
Ada something wrong somewhere neh. . .
tapi ak biar kan ja. .  .

Meeting Bersama Mekh dan En. Izz. .
Banyak gak yg dibincangkan tu. . .
dan di sepanjang perbincangan kami tu. . .
Mula2, mirna ketuk bilik en. Izz. .
Katanya mw pinjam Marker Pen. . .
Hmn, satu klu dah mai dah. . .
Tak lama pastu, Sharul c Superman pla dtg dgn tujuan yg sama. . .
Pinjam marker pen gak. . .
Setelah itu, aman seketika . .

Dan Kemuncaknya. . .
Anas masuk dengan lappynya. . .
intro ayat tu, cewah.
' En. Izz ble tengok video ne, macam ada masalah.'
aku pun ikut gak berpaling & melihat 'video yg dimaksudkan tuh. . .

Video yg dimaksudkan, ialah video nyanyian selamat hari jadi versi upin & ipin. . .
Sah aku dah kena memang lah..gimik sungguh perbincangan suma neh. . .hahaha

Serentak intro dari anas tuh, ramai RP jdi follower dri belakang ar. . .
Sekaligus bersama cek coklat yg kretif selley. . .hehe
Dengan beberapa drpd mereka sanggup meletakkan lilin pewangi tu kat tangan dorang. .  .
Kesiannya, tahan sungguh!!
apa tidaknya, lilin tu cair pastu melimpah kat tapak tangan dorang. . .
Terharu sket air mata ne dalam hati lah..hehehe


Karya Superman (Sharul Nizam)

-Kreatif gak idea RPeanz ne-


Special thanks to:-
En. Izz
 Desiree
 Mekhadtu
Mirna
Superman RP
Rahim
Sofea
Abg Asmar
Anas
Nico
Fazriee
Zaini
Iznie
Hafizan
Yan
Ariffin
Yusnainda
Farhan
JJ
Jadelyn

Yang hadir pada malam tu . . .hehehe

Monday, 3 October 2011

Pen Kesayanganku.

Ini dia pen kesayanganku, pemberian ibu, baru sempat berkhidmat selama 3 minggu lebih bersamaku. Buat kali pertama, aku jumpa dakwat pen yang menepati citarasaku.cewah. . . hehehe


Tapi pada hari ini, dia kini tinggal kenangan, macamana pula? dakwatnya dah habis. huhuhu. . .
Kebetulan ketika aku tengah menyiapkan laporan bengkel M.I.G. last minute lg tu. . .
Tapi tak apa. . .
Akan kucari pengganti sepertinya jua. . . InsyAllah. . .
(^___^)v

Saturday, 1 October 2011

Ujian Litar Cascade Aku Yang Ke-2



Hari merupakan hari Sabtu yang pada umumnya hari yang ditunggu untuk bercuti setelah 5 hari belajar/ berkerja. Tapi hari ni aku ada ujian (retest) litar cascade aku buat kali ke-2 setelah litar yg aku ma partner aku c Hazlan (Lanpek) pasang tak berfungsi dan tak sempat siap dalam 10 minit yg diberikan. So, En. Hanizam bagi kami buat retest pada hari Sabtu jam9 hinggalah jam11.

Pagi2 lagi wajimin call aku, dooi, mau remind aku pasal jam9 p makmal pneumatic. Sampai aku d Jabatan Kejuruteraan Mekanikal tepat jam 9.00 pagi. Call wajimin, rupanya masih dalam perjalanan pergi Politeknik. Dia suruh aku pergi makmal dulu..ok..hehe


Sampai ja ak dekat makmal tu, rupanya ada kelas lain juga turut berada dalam makmal. Datang2 ja terus kena suruh wat litar. Dengan berbekalkan lukisan litar A+ B+ A- B-, aku pun cuba la susun dulu komponen2 yang terdapat dalam lukisan litar tu.

Habis susun, masuk bab sambung menyambung saluran angin pi komponen2 ne. Mula lah aku kaget, sebab sebelum ne aku tengok dorang ali, joseph, dan wajimin ja wat litar tu. Tiada peluang aku menyelinap masuk memasang litar masa belajar pasang litar waktu kelas En Rozie. Teringat pula pesan En. Hanizam pasal
Pasang kena ikut nombor pada symbol.

Fuh dengan bermain ayat tu di otak aku ne, aku mula menyambung hos saluran angin mengikut litar yang simple dulu. Habis pemasangan simple, masuk pula sambungan yang memerlukan sambungan T, masa ne aku bertawakal ja menyambungnya. 


Bila aku dah yakin siap, minta En. Hanizam periksa, masa periksa tu, aku terkejut, start angin masuk, aku tekan Push Button, litar itu berfungsi(aku Happy sangat dah masa tu)!!!  TETAPI ,silinder A tak balik pi tempat asalnya (A-).  Ternyata lukisan litar aku salah! En. Hanizam suruh aku chek litar dengan kawan yang wat litar yang sama, aku pi makmal sebelah, Alhamdulillah, wajimin pun wat litar yang sama. 2 kali aku rujuk ma wajimin, aku tertukar a0 dan a1 rupanya. Dengan hati2 aku cuba tarik hos2 tu bagi tempat yang betul. Selepas semuanya siap, aku cuba, dan ternyata litar aku berfungsi sepenuhnya. aku GEMBIRA walaupun masa untuk aku menyiapkannya sepatutnya 10 minit telah berlanjutan sehingga 1 jam, Alhamdulillah yang penting litar ne berfungsi. . . v(^_^)v

Gambar 1: karya litarku yang pertama, hehehe.

video


Thursday, 22 September 2011

Kain Bunga Putih

Sempena persediaan backdrop untuk pentas Majlis Selangit Kasih Selaut Kenangan & Lentera Aidilfitri Politeknik kota Kinabalu, aku perolehi satu pengalaman baru. . .iaitu membentuk kain berupa bunga. . . di akui aku pada asalnya memang tiada tahu menahu dalam bab mengubah kain ke bentuk apa2 ja. . .^_^

Tapi. . .

-My First try to make it by myself-



- My Second Handmade- (^_^)v


- Bila dah siap, dijadikan sebagai hiasan -

- Look, the result, it all were there -hehe

Kata enda pandai, tapi tahu pla. . .
hmmn, mcmna ak tau wat ne???

Nak dijadikan satu cerita, pada suatu petang yang hening, dalam dewan rafflesia. geng Rakan Pustaka (RP) bersama staff library, sedang sibuk menghias pentas dewan tu. aku datang2 ja terus menuju ke tmpat dorang nicco. masa tu nicco tgh gubah kain smpi jadi bentuk bunga. so ak tgk ja...hehe..keep silence to start learning.
padahal masa tu, aku tolong nico ikat kain tu ja. . .hehehe

Tup tup. . .malam tu, aku try wat...menjadi la pla...hehe..alhamdulillah..
ehemn..begitu la ceritanya. . . kuikuikui