Friday, 18 May 2012

Perjalananku mencari Menara Petronas KK di suatu petang

~Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang~

Assalamualaikum W.B.T dan Salam Sejahtera

Hari ini aku dah rancang nak cari jalan menumpang ke Menara Petronas sekaligus nak tengok rupa Menara Petronas ne. Siap minta Tambey untuk temankan aku pergi sana, sebab aku risau juga nak pergi seorang ke tempat yang asing bagiku. Ya lah, selalu pergi Bandar Kota Kinabalu (KK) ne pun area Center Point ja. Jadi c Tambey kata 'Lepas solat (Solat Jumaat) lah jalan'..Itu ringkasan kata2 perancangan kelmarin. So, today is the day~!  (^_^)

Jam 2.08 pm, aku jumpa c Tambey, Muhajir Syakur (Jeer) dan Mohd Sharul Nizam Darwis (cebik) di gerai. Ingatkan dorang pun nak join ke Menara Petronas, jangkaanku meleset, rupanya dorang tengah bincang pasal temuduga INSTEP ne juga. Oleh kerana kami mohon INSTEP tu guna keputusan semester 5, kena ada surat Pengesahan Pelajar Semester Akhir sebab surat Tamat Pengajian belum boleh dikeluarkan selagi keputusan Penilaian Akhir Sesi Disember 2011 belum dikeluarkan iaitu pada 21 Mei 2012 ini. 

Sebenarnya aku rasa benda tu tak penting, tapi dah dorang Jeer dan Cebik buat macam tu pastu Tambey pun seakan-akan mendesak aku buat macam tu. Terpaksa aku tangguh jap rancangan nak pi Menara Petronas tu. Berurusan di Unit Peperiksaan hampir 45 minit dan dapat surat Pengesahan Pelajar Semester Akhir dan chop bagi setiap salinan slip peperiksaan dari semester 1 hingga semester 5. Singgah di Perpustakaan PKK, jumpa dengan Johnalex dan Zaini, kak Shirley dan Kak Lorenna ja. 

Jam hampir menunjukkan jam 3.23 ptg, c Tambey kata agak lewat dah untuk pergi di Menara Petronas tu. Conform, signal tak mau pergi lah tu. Aku pun maklum hal tu, bukan risau pasal apa, risau pasal tiada kenderaan balik ke Politeknik KK. Lagi-lagi kena masa cuti semester di Politeknik. Aku berada dilemma. 
1. Kalau aku tak pergi cari jalan ke sana hari ini, macamana aku mau pi interview esok? 
2. Kalau aku pergi pula, takda bas pula. Bukan sekali sekala aku kena situasi mcm tu. Kdg2 ada bas, tapi dorang tak nak hantar pi Politeknik.
Rasa nak nangis pun ada, sebab aku tiada jalan penyelesaian melainkan aku pergi juga hari ini. C Tambey tunjuk jalan ke Menara Petronas guna google map. (lucu pula aku part ne, haha). Habis tu aku turun pi tempat John di sudut TV. Aku duduk di sofa, bertrip tengok TV tpi fikiranku bercelaru memikirkan apa yang aku harus buat. Sunyi~


John yang maklum keadaanku, cadangkan supaya aku tukar tempat temuduga supaya sama dengan c Tambey. Bila aku fikir2 balik takda gunanya juga sebab Tang Dynasty Park Hotel tu bersebelahan ja dengan Menara Petronas lagipun tarikh temuduga dorang c Tambey tu 21 May 2012 iaitu hari Isnin. 


" John, kalau aku jalan pi KK sekarang ne, sempat kah aku balik sebelum jam 8 pm?"
" Jam berapa sekarang ne?"
" Jam 3.40 pm."
" Sempat bah tu."

Dari situ aku dapat sedikit kekuatan untuk cekalkan niatku untuk ke Menara Petronas. Jam 4 pm, aku bertolak dari Politeknik Kota Kinabalu naik bas. Sampai ke bandar KK jam 5 ptg. Fuh! 1 jam juga aku dalam bas tu. Aku turun dekat bangunan Bank Simpanan Nasional (BSN). Jalan aku berjalan, akhirnya aku nampak bangunan Tang Dynasty Park Hotel dan sebelahnya Menara Petronas. Gembiranya aku situ, tetapi jarak aku dengan bangunan tu agak jauh amat loh~ Dengan berbekalkan arah yang ditunjukkan oleh encIk tu, aku kena jalan masuk Kg. Sembulan Lama. Uis, risau juga aku. Ya lah, kali pertama aku masuk situ, jalan sorang2, perempuan lagi tu. Fuh, baca ayat kursi n tawakal ja aku situ.

Encik yg tunjukkan jalan ni


Sepanjang perjalanan tu, aku jumpa dengan pelbagai ragam penduduk yang tinggal di situ, ramai budak-budak dan belia lelaki lepak dan tengah main bola takraw atau bola tampar, aku tak berani gak tengok sebab tersangat ramai mereka di situ ar.huhu. Pastu aku nampak 2 jenis kereta yang kali pertama juga la aku tengok di sabah ne. Smart jokk.

Setelah melalui kawasan rumah orang

Semakin mendekati bangunan destinasi

Akhirnya, muncul di belakang bangunan Petronas

Akhirnya pada jam5.29 ptg, aku jumpa akhirnya bangunan Menara Petronas ne, my first impression, nice landscape decoration.(^_^). Camna landscapenya?


 Aku menuju ke kaunter depan, sebab aku nak pastikan temat temuduga. Alhamdulillah, it is the right place! Dan ak dapat sedikit info mengenai perjalanan temuduga esok, kata encik tu, ada disediakan sarapan, selepas tu sedikit taklimat dan baru mula temuduga tu. Aku tengok pun ada sedikit persediaan susunan kerusi di bahagian depan tu. Habis di situ, baru aku ambil bas balik ke Terminal Wawasan. Rupanya lebih baik dan dekat kalau aku turun di perhentian bas dekat RTM tu, jalan kaki pun mungkin dalam 15 ke 20 minit kot. hehehe, tak pa, ada juga pengalaman aku mencari tempat interview di KK ne. Siapa sangka yang aku baru tahu di mana tempat Wisma Muis tu dan bangunan TM. Sebab respon yang aku dapat bila aku tanya di perpustakaan & rpeanz, mana Menara Petronas:

" Yang dekat Wisma Muis tu bah."
Ini rupanya, yg dimaksudkan tuh..hehe


" Dekat-dekat TM juga tu"
Hadoi, aku hanya mampu berterima kasih ja ma dorang walaupun aku sendiri tak tahu mana tempat yang dimaksudkan.


Finally, Petronas~!
The main entrance door of the building

Apa pun, aku bersyukur kerana aku selamat di penjagaanNya di sepanjang perjalananku mencari Menara Petronas ne. Selain tu, aku nak berterima kasih kepada Ahdeen Tambey walaupun tak temankan aku jalan tapi sudi juga bantu aku apa yang perlu, Johnalex kerana memberi cadangan dan kata-kata dorongan, encik yang tunjukkan aku arah jalan ke menara petronas, dan juga encik driver Van yang sudi hantar aku ke Politeknik Kota Kinabalu ne walaupun hanya aku sorang ja yang nak ke Poli dalam van tu. Terima kasih banyak-banyak~! Hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian. ^_^_^

Doakan aku berjaya dalam sesi temuduga esok ( 19 Mei 2012), InsyAllah, Aamiin.

No comments:

Post a Comment