Saturday, 4 January 2014

Aku, Dia dan Lagu

Perjuangan dalam mengharungi tempoh minggu peperiksaan ini, aku masih ada 12 hari lagi sebelum subjek Computer Programming dan Statics. Seperti pelajar UniMAP yang lain, aku mula selangkah demi selangkah meringkaskan nota sambil bertemankan lagu yang bermain di corong radio.

Perjalanan penku terhenti seketika bila telingaku mendakap senikata lirik lagu yang sedang dimainkan pada waktu itu. Silapku tidak perasan tajuk lagu itu dimainkan. Bait-bait kata lagu itu buat aku mengimbau kenangan lama. Lagu itu bukannya untuk pasangan yang sedang hangat bercinta mahupun telah berpisah. Hm, ada lah.. hahaha.. Temanya aku labelkan sebagai penantian, perasaan yang tak terungkap.

Mulanya, dia hadir memenuhi hari-hariku yang tenang bersendiri hingga jadi ceria dan bahagia. Mana mungkin aku sedar akan perubahan itu. Sedih tapi realiti. Aku mula sedar bila aku kehilangan dia, wajarnya dari kesilapanku. Sedar tak sedar, aku kembali teringat dia sekarang ni. Senyum pada kenangan lalu, sayu pada realiti. Dulu rapat sekarang menjauh, tegur pun tidak, kembali seperti orang asing, cuma ada pada facebook dan handphone.

Setiap hari kusirami kata-kata semangat supaya aku boleh menghadapi semua ini. Sedarkan diri aku sendiri. Ayat macam pelik, tapi itu lah yang aku buat, dah memang aku jarang kongsi dengan orang dalam bab-bab macam ni, Tuhan saja yang tahu detailnya, even aku pun keliru dengan diri sendiri.

Hal hati dan perasaan ini, aku seringkali cuba abaikan.
Sebab kalaupun aku suka dia,
Aku tak nak luahkan,
Walaupun sebenarnya, aku boleh saja luahkan depan dia,

Rejection?
Aku rasa aku mampu menghadapinya apabila aku sudah tekad buat keputusan,

Humilation?
Aku pasrah saja, sebab dah luah tu, tanggung saja lah risikonya kan.

"Your love, Approved!"
Hah, yang ni aku tak tahu nak handle macamana. (Ceh! macam yakin ja kena terima kan. Hahaha), sebab aku akui yang aku ni bukan jenis orang yang pandai nak mengekspresikan perasaan. Well, mostly kawan-kawan aku kata aku ni, kasarlah, garang, jenis yang takda orang nak buat bini lah. Amboi, suka hati jak kan, dorang. Takpa, kawan aku tu cakap depan-depan muka aku, boleh lah aku terima sikit. hehehe.

Nampaknya nada coretan ini berubah secara mendadak! Hahaha
Sebab, kalau diikutkan perasaan kang, sedih meledih lah aku sekarang ni.
Padahal nak cerita pasal aku teringat dia dari lagu radio je pung...
Sekarang ini pun masih dalam proses nak menyahkan sisa-sisa perasaan yang masih beradu..
So, bila dengan lagu berunsurkan cinta cintun ni, memang ada big impak lah...
Kena ada timing jiwa aku teguh sikit, baru boleh layan.. Ada-ada ja lah .. hehe
:D

Sekian.
04.01.2014No comments:

Post a Comment